7 vinkkiämme kasvien hoitoon

7 vinkkiämme kasvien hoitoon

 

Kasvien hoito voi ajoittain tuntua vaikealta.Siksi olemme koonneet sinulle 7 parasta vinkkiämme helpottamaan sinun ja kasvisi yhteistä elämää. Nappaa vinkit talteen ja aloita vihreämpi elämä!

 

1. Tunnista mitkä kasvit sopivat sinulle

Oletko aloitteleva plant parent, vai oletko kenties jo kerryttänyt jonkin verran kokemusta kasvien parissa? Viherkasvin valinnassa on tärkeää tunnistaa oma lähtökohtansa ja miettiä kuinka paljon aikaa haluaa viettää kasvinhoidon parissa. Tietyt kasvit vaativat enemmän huomiota kuin toiset ja ovat alttiimpia muutoksille esimerkiksi valon määrän ja kastelun suhteen. Toiset kasvit ovat taas vähemmän dramaattisia ja elävät tyytyväisinä ja kauniina vähemmällä hoidolla. Anopinkieli, palmuvehka, ja aloe vera ovat esimerkkejä helpoista yksilöistä.

 

2. Less is more - kastele maltilla

Kasvien hoitoon voi hurahtaa niin, että ajatusmalli muuttuu suuntaan ”kastelen varmuuden vuoksi”, jonka tuloksena kasvi voi saada liikaa vettä, mädäntyä ja kuolla. We have all been there, joten ei hätää. Mitä tulee kasvien kasteluun, on tärkeää tuntea omat kasvinsa ja tietää milloin vihreälle ystävälle on aika antaa vettä. Tämän tietää helpoiten kokeilemalla multaa – pistä sormesi syvälle multaan ja tunnustele. Jos multa tuntuu viileältä ja kostealta, on kasvi tyytyväinen eikä sitä vielä tarvitse kastella. Jos multa tuntuu kuivahkolta, on aika tarttua kastelukannuun.

 

3. Löydä kasvillesi sopiva paikka

Valon määrä on kasvien hoidossa ratkaiseva tekijä. Tarkista kasvin hoito-ohjeesta kuinka paljon valoa kasvisi tarvitsee. Tavalliset valosta käytetyt termit ovat kirkas valo, hajavalo tai puolivarjo, ja vähäinen valo. Kirkas valo tarkoittaa suoraa auringonpaistetta, jolloin esimerkiksi eteläinen ikkuna on otollinen. Hajavalolla tai puolivarjolla viitataan valoisaan paikkaan, johon aurinko ei kuitenkaan suoraan paista. Vähäinen valo sen sijaan osoittaa kohtaan, jossa valon määrä on vähäinen.

 

4. Lisää kodin ilmankosteutta

Luomalla kasvillesi olosuhteet, jotka muistuttavat kasvin alkuperästä ympäristöä, auttavat kasvisi sopeutumista ja viihtyvyyttä kodissasi. Monet trooppiset kasvit ovat kotoisin sademetsistä, jossa ilmankosteus on korkea. Pyri siis lisäämään kotisi ilmankosteutta, joko suihkuttelemalla kasvien lehtiä vedellä, tai ilmankostuttimella. Korkeammasta ilmankosteudesta eivät nauti ainoastaan kasvit, vaan myös esimerkiksi astmaatikot kokevat korkeamman ilmankosteuden helpotukseksi.

 

5. Kasviravinne

Valon ja veden ohella, kasvisi tarvitsevat ravinteita kasvaakseen. Luonnossa kasvit imevät tarvitsemansa ravinteet maaperästä, mutta huonekasvien mullan tarjoamat ravinteet ovat rajalliset. Siksi voit ajoittain lorauttaa pienen määrän kasviravinnetta kasteluveden mukaan. Muista kuitenkin, että liiasta kasviravinteesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, joten seuraa käyttämäsi kasviravinteen mukana tulevia ohjeita. Nyrkkisääntönä viherkasveja lannoitetaan niiden kasvukauden aikana loppukeväästä syksyyn.  

 

6. Istuta kasvisi uuteen ruukkuun

Uudelleenistutus on paikallaan, kun huomaat kasvin juurten puskevan istutusruukusta ulos tai kun huomaat kasvun tyrehtyneen. Esimerkiksi peikonlehdet kasvavat oikeissa olosuhteissa vauhdilla ja kasvattavat siksi myös nopeasti paksun juurikimpun. Uudelleenistutuksessa on tärkeää vaihtaa kasvin multa uuteen ja valita noin 2-7 cm suurempi ruukku. Jos istutat kasvin liian isoon ruukkuun, saattaa ylikastelu olla vaarana, joten uudelleenistuta kasvi mieluummin askel askeleelta isompaan ruukkuun.

 

7. Ota rennosti

Kasvienhoidon kuuluu olla hauskaa! Jos tunnet ylimääräistä stressiä kasvienhoidosta, on aika himmailla. Kun perusasiat eli veden ja valon määrä ovat kunnossa, ei sinun jatkuvasti tarvitse huolehtia onko ilmankosteus juuri optimaaliset 60% tai sekoitella coctaileja kasviravinteista. Aseta kasvi paikkaan, jossa valon määrä on optimaalinen ja kastele kun multa tuntuu kuivahkolta.

Hae tuotteita ja kokoelmia