Näin kastelet kasvisi

Näin kastelet kasvisi

 

Viherkasvien kastelu voi tuntua haastavalta, varsinkin oikean määrän ja rytmin löytäminen. Siksi olemme keränneet tärkeimmät vinkkimme, jotta kastelusta tulisi hieman helpompaa!

 

Vinkit:

  • Suuressa ruukussa olevat kasvit kuivuvat hitaammin kuin pienessä ruukussa olevat
  • Auringonvalossa olevat kasvit kuivuvat nopeammin kuin vähäisessä valossa olevat
  • Korkea ilmankosteus pitää mullan kosteana paremmin kuin kuiva huoneilma
  • Ruukun huokoisuus vaikuttaa mullan kosteuteen; saviruukussa oleva multa kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa oleva multa

 

Miksi kastelemme kasveja?

Vesi antaa kasveille rakenteellista tukea, pitää kasvin kylmänä sekä auttaa kasvia imemään itseensä ravinteita ja mineraaleja. Kasvisolut ovat kuin ilmapalloja. Täynnä ollessaan kasvista tulee jykevä ja suorassa seisova. Vettä kaivatessaan kasvi sen sijaan menettää jykevyyttä ja alkaa nuokkua – mikä on selkeä merkki siitä, että kastelu on paikallaan.

Suurin osa huonekasveista pitää huokoisesta kasvualustasta, joka läpäisee vettä helposti. Kun kasvualusta tuntuu kuivahkolta, annetaan kasville vettä. Helpoin tapa tietää milloin on aika kastella kasvi, on asettaa sormi noin 5cm multaan ja kokeilla. Jos multa tuntuu kostealta ja viileältä voi kastelu odottaa, kunnes multa on hieman kuivahtanut.

 

Veden määrä

Aivan kuten eri kasvit tarvitsevat vaihtelevan määrän valoa, tarvitsee eri kasvit vaihtelevan määrän vettä. Esimerkiksi trooppiset kasvit tarvitsevat enemmän vettä ja korkeamman ilmankosteuden kuin aavikkokasvit, jotka pärjäävät huomattavasti vähemmällä vedellä pidempiä aikoja.

Myös ruukun koko arvioi veden määrän tarpeen. Pienessä ruukussa oleva kasvi, kuivuu nopeammin kuin suuressa ruukussa oleva kasvi ja tarvitsee siten myös enemmän vettä. Jos sinulla on kaksi samaa lajiketta olevaa kasvia eri kokoisissa ruukuissa, täytyy sinun kastella useammin pienessä ruukussa olevaa yksilöä. 

Yksi tyypillinen moka, jonka usein teemme, on liikakastelu. Liika vesi voi johtaa juurien mätänemiseen, jolloin kasvi kuolee. Toisaalta, jos kasvualusta on jatkuvasti liian kuiva, kasvia kastellaan liian vähän, jonka lopputuluksena kasvi kuihtuu. Yksi hyvä kikka on antaa mullan kuivahtaa kastelujen välillä: kasvi kastellaan läpikotaisin, jonka jälkeen kasvupohjan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa.

 

Löydä oikea kastelutiheys

Terveet kasvit kieltäytyvät harvoin kastelusta, mutta kaikkein olennaisinta on löytää oikea kastelutiheys. Emme suosittele luottamaan kasteluaikatauluun sokeasti, sillä monet asiat kuten ruukun koko ja materiaali, lämpötila, ilmankosteus ja valon määrä vaikuttavat veden tarpeeseen. Kuten ylempänä mainitsimme, helpoin tapa tietää milloin kasvisi tarvitsee vettä, on asettaa sormi multaan ja tunnustella. Tällä tavoin opit pikkuhiljaa tietämään milloin kasvisi kaipaa vettä ja löydät oikean kastelurytmin.

 

Kastele vuodenajan mukaan

Kasvit tarvitsevat eri määrän vettä vuodenajasta riippuen. Kuumina kesäpäivinä kasvualusta kuivuu nopeammin kuin talvisin, joten kasvuväliä on hyvä tihentää kesäisin. Talvisin kastelua voi taas vähentää. Muista myös, että mehikasvit ja kaktukset saattavat tarvita enemmän vettä kesäisin.

 

Hae tuotteita ja kokoelmia